Är detta normalt?

Hjälp mig, jag är så fundersam på om vi gör fel och vad vi gör för fel och hur vi ska göra istället.

Vår lilla fyraåring får sånna galna utbrott när hon måste be om ursäkt. Hon skriker och gormar ”Jag är blyg för att säga förlåt!” och det kan hålla på i TVÅ timmar. Då går hon in på sitt rum, sparkar i väggen, skriker att hon kommer att knipa ut sina ögon om hon måste säga förlåt och förstör alltid någon pryl/ häller ut sitt vattenglas på golvet eller liknande. Hon skriker att ”mamma och pappa är de dummaste i hela universum” och skriker detta tills huvudet svämmar över. (Antar att hon vill ha uppmärksamhet).

Vi går in till henne med jämna mellanrum, försöker lugnt prata med henne om att det ör OK att vara blyg, men att man måste öva på att säga förlåt. Har man gjort fel så ska man be om ursäkt efteråt. Samma sparkar, slag och ord fortsätter komma ut ur hennes lilla mun. Vi berättar att vi älskar henne och att man ibland gör fel och att det är okej att göra fel ibland, men man måste säga förlåt. Vi klappar, försöker ge värme och kärlek men hon är inte mottaglig i sin hysteri.

Någon som känner igen sig? Vad gör vi för fel, hur ska vi göra istället? Det är så tråkigt när en hel förmiddag eller eftermiddag förstörs såhär. Det slutar alltid i att vi sitter i hennes säng och hon gråter hysteriskt, säger att hon inte kan lugna sig och får ur sig sina ”förlåt för att jag slog dig, förlåt för att jag välte bordet etc” mellan andningspauserna i gråten. Efter detta är hon tillbaka till att vara världens gladaste och energiska lilla tjej igen. Hon är ju så liten och kanske är vi för hårda? Men hur ska man annars lära dem att säga förlåt och vad som är rätt och fel? Vi kan ju inte strunta i det och låtsats som att ingenting har hänt, då accepterar vi ju när hon medvetet gör fel.

Vill poängtera att vi såklart bara kräver dessa ”riktiga” förlåt när hon medvetet gör fel som att slå oss när hon inte får som hon vill, välta soffbordet när hon inte får titta mer på TV etc, Välts det ut ett glas mjölk eller något så säger hon spontant och snabbt ”Oj förlåt!” och vi bekräftar att det var en olycka, att olyckor händer och sen är det bra med det.

Hjälp oss!